torsdag 5. mars 2009

Årets tynneste 50-åring


Nei, det kan da virkelig ikke være noen tvil om at denne damen holder seg godt. Like blid,tynn og motebevisst. Barbie fyller 50 år i år. Og det bør vel feires, eller?
Barbiedukken har lenge vært en sikker vinner hos småjentene. Den siste tiden har Barbie fått hard konkurranse for å beholde posisjonen sin. For det er mange dukker som ønsker å overta Barbietronen. Bratz var/ er vel de hardeste utfordrerene. Men nå skal det handle om Barbie. Jeg husker godt da jeg satt på jenterommet og børstet det lange blonde håret hennes. Skiftet uttallige antrekk. Irriterte meg over at skoene hennes alltid falt av. Min Barbie holdt alltid selskap, var alltid på farten og fødte unger hver eneste gang hun ble tatt frem. Giftet seg gjorde hun også flere ganger daglig, men det var alltid med Ken. Vel jeg hadde egentlig ikke en ekte Ken dukke så strengt talt var det Sidneys mann hun giftet seg med, men han het Ken i leken.
En plastikkdrøm tar til
Barbie ble født voksen etter at hennes far og skaper hadde lagt merke til at hans datter ikke ville leke med de tradisjonelle babydukkene. Hun var fascinert av de voksne papirdukkene hun kunne kle opp. Elliot Handler var mannen som satte i gang Barbie-sirkuset. Han fant inspiriasjon til dukken av en annen dukke, som slettes ikke var ment for barn. Bild Lily het dukken Elliot lot seg begeistre av, en dukke som egentlig var ment for voksne menn. 1959 var året da den første Barbie-dukken dukket opp. Industrien var ikke spesielt begeistret, men det var småjentene. 350 tusen dukker ble solgt det første året. Barbie var på vei til å bli en hit, og ikke minst skulle hun bli et ikon. I dag selges det gjennomsnittelig tre barbier på et sekund på verdensbasis.
Sykelig
Barbie har måtte gjennomgå mye kritikk igjennom tidene, mest på grunn av hennes sykelige mål. For midjen er ekstrem smal, hun har ekstremt lange bein og hals. Enkelte hevder at om Barbie faktisk hadde vært en voksen dame, hadde hun ikke kunne stå oppreist på grunn av hennes ekstreme kropp.
Karrierekvinnen
Barbie har kommet i et utall versjoner. Hun skulle være et symbol for jenter på at de kunne bli det de ville i livet. Barbie har derfor hatt en rekke karrierer. Hun har blant annet vært lærer, døvetolk, barnelege, idol-vinner, presidentkandidat, kunstløper, kirurg, flyvertinne, astronaut, marineoffiser og palentolog. Tilsammen har hun hatt over 100 jobber. Barbie har også hatt mange nasjonaliteter. Men opprinnelig er hun fra Willow i Wisconsin, der hun gikk på Willow High School.
Familie og stil
Barbie har holdt seg til Ken i årenes løp, men på valentinsdagen i 2004 slo de opp etter å ha vært sammen i 43 år. Barbie har flere søsken som har kommet til i ulike tiår. Skipper, Tutti, Todd, Stacie, Kellyog Krissy er alle med i barbiefamilien. Flere kjendiser har fått sin egen barbietterligning. Det finnes blant annet en Elisabeth Taylor, Cher, Lindsay Lohan, Lucille Ball, Elvis og Priscilla Presley i familien. Barbie har alltid vært et stiliokn og over 70 designere har bidratt til garderoben hennes som består av det meste fra de siste fem tiår. I dag er Barbie en millionbedrift. Da er det rart å tenke på at den første dukken ble solgt for tre dollar.......

3 kommentarer:

  1. Om noen vet hvorfor det ikke går an å få mellomrom gi en lyd da!Prøvde å få litt luft i teksten her, men det gikk ikke.....

    SvarSlett
  2. Sjukt å tenke på at Barbie har utgangspunt i ei dukke som var meint for mannfolk.. det var ikkje alle som var nøgd med ein "actionfigure", tydlegvis.

    SvarSlett
  3. Ja, jeg vet! Sykt sykt...

    SvarSlett